Tudomány

Tényleg csak egy árnyék maradt az emberekből Hirosimában?

Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images
Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Mint azt bizonyára mindenki tudja, az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án atombombát dobott Hirosimára, melynek következtében több mint százezer ember szenvedett sérüléseket vagy halt meg. A tragédiával kapcsolatban rengeteg félreértés maradt fenn, melyek közt az egyik, hogy az emberek azonnal elporladtak.

Dr. Minako Otani, a Hirosimai Egyetem emeritusz professzora elmondta, ugyan egyelőre nem tudni, hogy a hősugarak milyen mélyre hatolnak a testben, de még ha a test el is ég, elszenesedett szövetek vagy csontok biztosan maradnának.

Amint az atombomba átesik a detonáción, annak energiája elszabadul, és minden, a robbanás útjába kerülő tárggyal találkozik. Ezek a testek elnyelik az energiát, miközben a felhő tovább terjed, és folytatja a környező területek kifehérítését. Az eredmény úgy néz ki, mintha egy árnyék maradna hátra, miközben pont hogy a környezet vált színt.

A Hirosimában hátra maradt árnyékok tehát nem az atomrobbanásban meghalt emberek elporladt maradványai.

Természetesen a történészek által voltak erőfeszítések ezen lenyomatok megőrzésére. A Hirosimai Béke Emlékmúzeumban megtekinthető Human Shadow Etched in Stone című kiállítás például egy olyan kőlépcsőt mutat be, ahol valaki 1945. augusztus 6-án úgy döntött, hogy inkább leül, és ott várja a halált. Személyazonossága a mai napig ismeretlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik