Tudomány

Összefüggést találtak az ingázás és a mentális betegségek között

Bulat Silvia / Getty Images
Bulat Silvia / Getty Images

Idehaza rengetegen ingáznak az agglomerációs települések és a főváros között, annak ellenére is hogy a napi több óra autózás rengeteg nehézséget jelent. Különböző kutatások alapján elmondható, hogy az ingázók általában kevésbé aktívak fizikailag, túlsúlyra hajlamosak, több alkoholt fogyasztanak és rosszabbul alszanak, mint az átlag. Most azonban kiderült, hogy a magas vérnyomás is gyakrabban fordul elő náluk – írja a Science Alert.

A Journal of Transport & Health szaklapban megjelent kutatás szerint az emelkedett vérnyomás nem a frusztráció, sokkal inkább a sofőrök által belélegzett légszennyezés miatt jelenhet meg. Ezek az egészségügyi hatások talán sehol sem érezhetők annyira, mint Dél-Koreában, ahol az OECD-országok közül a leghosszabb az átlagos ingázási idő és a legmagasabb a depressziósok aránya.

Eddig nem igazán csináltak tanulmányt a téma kapcsán, azonban most egy több mint 23 ezer ember bevonásával készült új kutatás orvosolta ezt, és megállapította, hogy az egy óránál hosszabb ideig ingázó dél-koreaiak 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztalnak depressziós tüneteket, mint azok, akik 30 percnél rövidebb ideig közlekednek csak.

Az átlagos napi ingázási idő 47 perc volt az ázsiai országban, ami közel 4 órának felel meg hetente, ha az emberek 5 napot dolgoztak.

Bár a tanulmány nem mutat ki ok-okozati összefüggést, a több órás ingázás és a férfiak rosszabb mentális egészsége közötti kapcsolat a legerősebb azoknál volt, akik nem voltak házasok, heti 52 óránál többet dolgoztak, és nem volt gyermekük. A nők körében a hosszú ingázási idő az alacsony jövedelműek, a váltott műszakban dolgozók és a gyermekes munkavállalók körében állt a legerősebben összefüggésben a depressziós tünetekkel.

A kutatásban a közlekedés módját nem differenciálták. Márpedig egy 2018-as, közel 4500 brit felmérésben részt vevő személy bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy azok, akik autó helyett kerékpárral, vagy gyalog közlekednek, jelentősen javíthatnak a mentális egészségükön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik