Tudomány

120 millió éves teknőspáncélokat találtak

Society of Vertebrate Paleontology, December 2023
Society of Vertebrate Paleontology, December 2023

Egy friss tanulmány alapján ősi teknősfiókák maradványai azok a kicsi, ovális fosszíliák, amelyeket eddig növényeknek néztek – írja a The Guardian. A két kövület 132-113 millió éves, és a 20. század közepén került elő a kolumbiai Padre Gustavo Huertánál.

Kezdetben úgy gondolták, hogy a fosszíliák a Sphenophyllum növénynemzetség egyik fajától származnak. A szakértők most arra jutottak, hogy a beazonosítás téves volt.

„A fosszíliák újbóli vizsgálata során megpróbáltuk megtalálni a levelek erezetét” – elevenítette fel Edwin Cadena, a bogotai Universidad del Rosario munkatársa. Mint kiderült, az erezetnek vélt struktúrák valójában finom, szivacsos csontszövetrétegek, ezzel kizárták, hogy a leletek növényi eredetűek.

Gerincesek maradványaival történő összevetést követően megállapították, hogy a fosszíliák nemrég kikelt tengeri teknősöké lehetnek.

A leletek 5-6 centiméter hosszúak, és az állatok páncéljaiból jöhettek létre.

A kutatók szerint a teknősök valószínűleg egy évnél fiatalabbak voltak, és a Desmatochelys padillai fajhoz tartoztak. Ezen állatok a Protostegidae tagjai voltak, a család mára kihalt.

Az eredeti téves beazonosítás miatt a kutatók a leleteket Turtwignek nevezték el, ezzel utalva a Pokémon félig teknős, félig növény karakterére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik