Tudomány

Mutatjuk, hol lehet havazás hétvégén

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Csapadék szempontjából nyugodt marad a pénteki nap, a túlnyomóan borult, párás idő mellett legfeljebb néhol lehet hószállingózás, szitálás. Az Időkép.hu cikke szerint viszont a hétvége nem múlik el csapadék nélkül. Szombaton is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás – elsősorban a nyugati tájakon –, de jelentős mennyiség nem várható.

Vasárnap hajnalban azonban nyugat felől egy melegfront felhőzete borítja be az országot és egyre többfelé kell csapadékra számítani:

nyugaton és délen kezdetben ónos eső, majd eső várható, miközben északon és keleten végig havazhat.

A köztes zónában vegyesen hullhat hó, havas eső, eső, reggel ónos eső. Budapesten eleinte hóra számíthatunk, majd havas esőbe, esőbe válthat. Az érintett tájakon 3-5 centi hullhat, és ismét vizes, tapadó hó lesz jellemző. Az Időkép.hu animációján a vasárnapi csapadékot látjuk, a kék havat, a lila havas esőt, a zöld esőt, a narancssárga-piros ónos esőt jelent:

A Kiderül.hu előrejelzése szerint a hét utolsó napján ködfoltok is képződnek, helyenként megélénkül a déli, majd északnyugati szél. Hajnalban általában -6 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, de a havas, szélvédett tájakon hidegebb lesz. Kora délutánra -2 és +7 fok közé melegedhet a levegő, északnyugaton mérhetik a magasabb, északkeleten az alacsonyabb értékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik