Tudomány

17 ezer éves időkapszulát találtak

Andreas M. / 500px / Getty Images
Andreas M. / 500px / Getty Images

Ősi, mintegy 16 800 éves otthonra bukkantak egy spanyolországi barlangban – írja az Independent. A lelőhely, a La Garma-barlangrendszer falain korábban kőkori rajzokat is felfedeztek.

A Kantábriai Egyetem szerint a most megtalált struktúra a világ egyik legjobban megőrzött paleolitikus lakóhelye. Az otthon egy körülbelül 5 négyzetméteres ovális tér, amelyhez kőtömbök, valamint egy botokból és bőrökből álló szerkezet tartozott. A tér közepén egy kis tűzrakó is lehetett.

A kutatók szerint a barlangban a magdaléni kultúra vadászai és gyűjtögetői élhettek. A lakhelynél 6614 tárgyat tártak fel, köztük szarvas-, ló- és bölénycsontokat, valamint 600 kovakődarabot, tűket és tengeri puhatestűek héjait. A felfedezések között volt egy díszített csont és több medál is, amelyeket a lakók ékszerként viselhettek.

Az otthon valódi időkapszula, lenyűgöző részletességben mutatja meg a korabeliek mindennapjait.

A barlangban zajló feltárásokat egy interdiszciplináris csapat végezte, amely innovatív, nem invazív technikákat, például 3D-s térképezést, talajelemzést és a szénizotópos kormeghatározást alkalmazott. A dokumentáció két éven át tartott.

La Garma-barlangrendszer régóta foglalkoztatja a régészeket. Az üregkomplexumban eddig öt régészeti szintet fedeztek fel, ami több mint 300 ezer évet felölelő emberi tevékenységről árulkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik