Tudomány

Az egyik legmérgezőbb állatot tette zsebre a tinédzser, meg is marta

Nigel Marsh / Getty Images
Nigel Marsh / Getty Images

Kis híján életét vesztette egy ausztrál tinédzser, aki azzal a céllal tette zsebre egy tengeri kagyló héját, hogy azt unokahúgának adja – írja a Cleveland.com.

A kagyló belsejében egy mérgező polip rejtőzött, amely aztán megmarta a fiút.

A 18 éves Jacob Eggingtont hordágyon kellett a mentőszolgálat munkatársainak a partról elvinniük. A tinédzser hamar rosszul lett, miután a kékgyűrűs polip megharapta a lábát, Egginton végül hat órát töltött kórházban.

Az ilyen fejlábúak a legmérgezőbb élőlények közé tartoznak, nyáluk veszélyes idegmérget tartalmaz. Jennifer Verduin tengerbiológus szerint a marás akár 30 percen belül végzetessé válhat. A harapás gyakran fájdalommentes, és csak akkor figyel fel rá az áldozat, amikor a tünetek, például a légzési nehézségek és a bénulás már jelentkezik.

Eggington sem vette észre a marást egészen addig, amíg ki nem vette a kagylót a zsebéből, és meg nem látta a polipot. Amikor a fiú megvizsgálta a lábát, észrevette a harapás nyomát, valószínűleg ez mentette meg az életét.

A kékgyűrűs polipok a Hapalochlaena nemzetség tagjai, az ide sorolható fajok meglehetősen kicsi méretűek, az ember tenyerében is elférnek. Noha mérgük veszélyes, célzottan nem támadnak, csak akkor marják meg az embert, ha fenyegetve érzik magukat.

Ezen állatok viszonylag gyakoriak a Perth környékén lévő vizekben, a térségben ezért ajánlott megfelelő védőcipőt viselni a tengerben. Verduin szerint az egyedek jól el tudnak bújni, ezért nem könnyű észrevenni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik