Tudomány

Madarak százait gyilkolja ez az épület

Kotolenka / Getty Images
Kotolenka / Getty Images

Közel 1000 madár halt meg, miután nekicsapódtak egy vakító, mesterséges fénnyel megvilágított chicagói épületnek – írja az IFLScience.

A szerencsétlenség a McCormick Place Lakeside Centernél történt október 5-én, a beszámolók alapján pedig nagyjából 960 vándormadár csapódott az átlátszó üvegépületnek. A szakértők szerint több tucatnyi faj volt érintett, ám a legnagyobb számban billegető lombjárók és sárgafarú lombjárók tetemeire találtak rá.

A legtöbb madár éjszaka vonul, azonban a mesterséges világítás rontja az éjszakai navigációjukat, ami sok esetben a fényvisszaverős felületekkel vagy üvegépületekkel való ütközésekhez vezet.

Nem ez az első eset, hogy a McCormick Place üveggel borított épületének fényeit okolják a vándormadarak tömeges pusztulásáért. A Field Museum szerint önkénteseik a tavaszi és őszi vonulási szezonban is rendre találnak tetemeket a hajnali órákban. Az épület tulajdonosa elismerte a felelősségét, és jelezte, szakértőkkel konzultál annak érdekében, hogy meghatározzák a legjobb megoldást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik