Tudomány

Rövid időre eltűnik az égbolt egyik legfényesebb csillaga

Javier Zayas Photography / Getty Images
Javier Zayas Photography / Getty Images

December 12-én egy aszteroida fogja blokkolni az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektumát, az Orion csillagképben fekvő Betelgeuse vörös szuperóriást – írja a Live Science. A csillag jellemzően a 10. legfényesebb objektum, december 12-én, magyar idő szerint éjjel 2 óra 17 perc környékén viszont a 319 Leona rövid időre eltakarja majd bizonyos régiókból nézve.

Az esemény meglehetősen rövid lesz, mindössze 12 másodpercig tart majd.

Rövidsége ellenére a takarás a kutatók számára igen értékesnek ígérkezik, hiszen az esemény során adatokat gyűjthetnek a csillagról és a kisbolygóról.

A fogyatkozás egyébként egy viszonylag keskeny sávból, Ázsiától Dél-Európáig, Floridától Mexikó keleti részéig lesz látható. A fedést az érintett területekről akár szabad szemmel is megfigyelhetik, a folyamatot Magyarországról élő közvetítésben tudjuk majd követni.

„Az ilyen jellegű fedések nagyon hasznosak az érintett aszteroida alakjának behatárolására” – mondta Gianluca Masi asztrofizikus, a The Virtual Telescope Project igazgatója. Az esemény emellett lehetővé teheti a Betelgeuse felszínének feltérképezését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik