Tudomány

Felszállt a világ legnagyobb repülőgépe

Handout / Stratolaunch Systems Corp / AFP
Handout / Stratolaunch Systems Corp / AFP

Ismét a magasba emelkedett a világ legnagyobb szárnyfesztávolságú repülője, a Stratolaunch Roc nevű gépe – írja a Space.com. A repülővel december 3-án első alkalommal hajtottak végre olyan kísérletet, amely során egy hiperszonikus teszteszközt szállított.

A fő cél a Talon-A, azaz a TA-1 nevű jármű hajtómű-rendszerének kipróbálása volt. Zachary Krevor, a Stratolaunch vezérigazgatója szerint korábban több felszíni töltési és begyújtási tesztet is elvégeztek, de repülési környezetben is ki kellett próbálniuk a rendszert. Az előzetes eredmények alapján az eszköz az elvárásoknak megfelelően működött, a következő lépésről az adatok teljes kiértékelése után döntenek.

A mostani volt a 12. alkalom, amikor a Roc a magasba emelkedett, legutóbb idén májusban szállt fel.

A duplatörzsű repülő szárnyfesztávolsága 117 méter, ezzel ez a legnagyobb gép, amelyet valaha építettek.

A Roc ezúttal 22 percig repült, a TA-1 végig rögzítve maradt.

A Stratolaunch-ot Paul Allen, a Microsoft társalapítója indította el 2011-ben. Az eredeti cél az volt, hogy olyan gépet hozzanak létre, amely a levegőből képes űrrakétákat elindítani, Allen 2019-es halála után viszont a cég fókuszt váltott: a Roc feladata immár a hiperszonikus kutatás és fejlesztés támogatása.

A Talon-A újrahasznosítható, ez lesz az első hiperszonikus eszköz, amelyet a Stratolaunch használ. A vállalat weboldalán ugyanakkor már egy Talon+ nevű járművet, valamint egy űrrepülőt is jegyeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik