Tudomány

Kozmikus szörnyet talált a James Webb űrtávcső

Malorny / Getty Images
Malorny / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján kísérteties objektumot talált a James Webb űrtávcső (JWST) – írja a Futurism. A poros és halvány galaxis a korábbi űrtávcsövekkel észrevehetetlen volt, igaz, egy földi műszernek már sikerült detektálnia.

Az AzTECC71 egy rendkívül távoli csillagontó galaxis, amely közel 1 milliárd évvel az ősrobbanás után keletkezett. A JWST-nek köszönhetően a szakemberek példátlan részletességgel vizsgálhatták a rendszert.

Az új megfigyelések alapján az ilyen nagy csillagbölcsődék a véltnél 3-10-szer gyakoribban lehetnek. Mindez azt jelenti, hogy a kutatóknak érdemes lehet átgondolniuk a korai univerzumról kialakított képet.

Jed McKinney, a Texasi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az AzTECC71 egy igazi szörnyeteg.

„Annak ellenére, hogy egy kis pacának tűnik, valójában évente több száz új csillag keletkezik benne” – emelte ki. Az, hogy egy ennyire extrém objektum is alig látható a legújabb űrtávcső legérzékenyebb képalkotó műszerével, arra utalhat, hogy létezik egy egész, eddig rejtett galaxispopulció.

A vizsgálat a JWST COSMOS-Web projektjének része volt, amelyben 1 millió galaxis feltérképezését tűzték ki célul, hogy jobban megértsék az univerzum legkorábbi periódusait. Az adatok átfésülése során a csillagászok megpróbálták levadászni az AzTECC71-et, amely túl halvány volt ahhoz, hogy a Hubble űrteleszkóp észrevegye, a hawaii James Clerk Maxwell Teleszkóp viszont apró pontként észlelte. A JWST kifinomult infravörös műszereivel volt képes példátlan részletességben megfigyelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik