Tudomány

Meglepő, de a kivi héja is ehető

Sencer Seker / Getty Images
Sencer Seker / Getty Images

Sokan megborzonganak a kivi szőrös héjától, pedig a kutatások szerint rengeteg jótékony hatása van. Amennyiben a héjat a belsőséggel együtt elfogyasztjuk, a gyümölcs rosttartalma 50 százalékkal, folsavtartalma 32 százalékkal, E-vitamin-tartalma pedig 34 százalékkal nő. Sőt, a héjban több antioxidáns, például C- és E-vitamin található, mint magában a gyümölcshúsban – írja az IFLScience.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy bármely gyümölcs vagy zöldség héjának elfogyasztásával növényvédőszer-szennyezés kockázatának tesszük ki magunkat.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a legalacsonyabb peszticidszennyezettségű csoportba sorolja a kivit, ez ugyanakkor nem jelent önmagában megnyugvást a fogyasztóknak. A növényvédőszerek jelentette veszélyt úgy csökkenthetjük, ha alaposan megmossuk a gyümölcsöt, esetleg ha biotermék mellett tesszük le a voksunkat vásárláskor.

A szőr amellett, hogy jótékony hatásokkal bír, kellemetlenségeket is okozhat. Mivel a szőrben található kalcium-oxalát kristályok mikroszkopikus karcolásokat okoznak a szájban, irritáló hatást lehet, amikor a gyümölcs sava eléri ezeket az apró vágásokat. A kivi héjában található magasabb oxalát-tartalom miatt a gyümölcs kockázatot jelenthet a veseköves emberek számára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik