Tudomány

Hamarosan több műanyag lesz a tengerben, mint hal

Gary Bell / Getty Images
Gary Bell / Getty Images

A Világgazdasági Fórum arra figyelmeztet, hogy 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. A műanyag szó szerint mindenütt ott van, és most egy új tanulmány szerint a műanyagok elriasztják a rákféléket a nemi élettől – írja a Science Alert.

Alex Ford ökotoxikológus ezek az élőlények gyakran előfordulnak az európai partokon, ahol a halak és madarak táplálékának jelentős részét teszik ki. Így amennyiben ezek az állatok veszélybe kerülnek, az az egész táplálékláncra hatással lesz.

Egy kísérlet során a mintegy 10 ezer lehetséges műanyag adalékanyag közül négy, az emberi egészségre is veszélyes anyagnak tették ki az állatokat.

Az eredmények azt mutatják, hogy mindegyik anyag képes csökkenteni a rákok párzásának sikerességét, mivel megváltoztatják a viselkedésüket. A trifenilfoszfát (TPHP) és a dibutilftalát (DBP) egyenesen a spermiumok számának csökkenését okozta.

Ugyan a vizsgált állatok sokkal nagyobb koncentrációnak voltak kitéve az anyagoknak, mint ahogy azok általában a környezetben előfordulnak, az eredmények azt mutatják, hogy ezek a vegyi anyagok nagyban befolyásolhatják a spermiumok számát. Annak minőségében azonban kevésbé volt szembetűnő a változás.

A kutatások szerint mindössze 20 vállalat felelős a világon az egyszer használatos műanyag több mint feléért.

Amennyiben hosszútávon bebizonyosodik, hogy a műanyag adalékanyagok valóban megzavarják az állatok szaporodását, akkor komoly felelőssége lesz ezeknek a cégeknek és az embereknek, ugyanis a műanyag hozzájárulhat a Föld hatodik tömeges kihalásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik