Tudomány

Több tucat delfin sodródott partra Tasmániánál

34 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin tetemét mosta partra a víz az ausztráliai Tasmánia szigetének egyik partszakaszán – írja az MTI.

Az állam tengervédelmi programja (MCP) szerint egyelőre nem világos, mi okozta Freycinet-félszigeten történt tömeges pusztulást.

A példányokon végzett első állatorvosi vizsgálat nem talált jelentős sérülésre utaló jeleket. A szakértők szerint gyakran nem is lehet megállapítani, mi idézi elő a hasonló eseteket.

A delfinek tetemét kedden fedezték fel a Bryans Beach-en. A nehéz megközelíthetőség miatt nincs mód arra, hogy a tetemeket eltávolítsák. A lakosságot arra kérték, hogy maradjon távol a helyszíntől, mivel a maradványok vonzhatják a cápákat, és bűncselekménynek minősül, ha valaki hozzányúl egy elpusztult állat teteméhez, magával viszi vagy birtokolja.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek partra vetődése nem ritka Tasmániában, és Ausztrália más részein is gyakran előfordul. Tavaly több mint 200 ilyen delfin pusztult el a Tasmánia nyugati részén fekvő sekély Macquarie-öbölben, az állatok viselkedése a mai napig megmagyarázatlan.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek rendkívül szoros kötelékeket alakítanak ki egymással. Az év bizonyos időszakaiban nagy csapatokban haladnak, ami növeli a tömeges partra vetődések kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik