Tudomány

Ősi temetőt találtak a sarkkör közelében

Andrew Bret Wallis / Getty Images
Andrew Bret Wallis / Getty Images

Szakértők egy csoportja megtalálhatta Észak-Európa legnagyobb kőkori, vadászó-gyűjtögetőkhöz köthető temetőjét – írja a Live Science. A lelőhely kicsivel az Északi-sarkkörtől délre fekszik, a 6500 éves, finnországi helyszínen emberi csontok még nem kerültek elő.

1959-ben helyi munkások kőeszközökre bukkantak Simónál, a Balti-tenger északi végének közelében, mintegy 80 kilométerre a sarkkörtől. A Tainiaro nevű lelőhelyet az 1980-as években részben feltárták, ekkor további kőeszközöket, állati csontokat és edénytöredékeket fedeztek fel.

A kutatók közel 130, üledékkel feltöltődött vermet is találtak, egyes gödrökben égés és vörös okker nyomait detektálták – utóbbi festékanyag gyakran kötődik kőkori sírokhoz. Emberi maradványok ugyanakkor sosem kerültek elő, ezért nem sikerült igazolni, hogy Tainiaro temető volt. A terület savas talajában gyorsan roncsolódnak a csontok, ez állhat a maradványok hiányának hátterében.

Egy friss tanulmányban a szakértők a meglévő adatokat elemezik, emellett újabb helyszíni feltárások eredményeit ismertetik.

A kutatók arra jutottak, hogy a lelőhely nagy valószínűséggel tényleg temető volt, és az időszámítás előtti 5. évezredre datálható.

Ezzel ez a legészakibb kőkori temető lehet.

Aki Hakonen, az Oului Egyetem munkatársa és kollégái a helyi gödrök méreteit, formáját és tartalmát vették össze 14 másik kőkori temető sírjaival. Eredményeik alapján legalább 44 veremben emberi maradványok lehettek. A nyughelyek kialakítása azt sugallja, hogy az elhunytakat hátukon vagy oldalukon, hajlított térddel temették el, és elképzelhető, hogy szőrmével, bőrbe bugyolálva helyezték el őket.

Egyelőre Tainiaro területének csak egyötödét tárták fel, így a sírok teljes száma magasabb, feltehetően több mint 200 lehet. A régészek nem akarnak feleslegesen invazív ásatást végezni, nehogy sérüljenek a maradványok, ezért még tesztelik, hogy a föld alatti anomáliák észlelésére alkalmas talajradar hasznos lehet-e a helyszínen.

Nem kizárható, hogy idővel emberi csontokat is megtalálnak majd. Talán magában a talajban ősi genetikai anyagok is konzerválódtak, igaz, Hakonen erre nem lát sok esélyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik