Tudomány

Középkori magyar kincsekre bukkantak Németországban

EvgeniyQ / Getty Images
EvgeniyQ / Getty Images

Hét bronzkori kardra, több ezer középkori érmére és további kincsekre bukkantak a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban – írja a Heritage Daily. A tárgyak három különböző helyszínen kerültek elő.

A mintegy 3000 éves fegyvereket töredékesen találták meg Mirownál, a leletek egy árok kiásása során juthattak a felszínre. A kardokat áldozatként, egy szertartás keretében áshatták el. A hasonló felajánlások nem voltak ritkák bronzkorban, de ennyi korabeli kardot még nem fedeztek fel egyszerre a tartományban.

A mintegy 6000 darab, a 11. századra datált érmét a Balti-tengeren fekvő Rügen szigetén fedezték fel. A pénzek többsége egy agyagedényben volt, a többi szétszóródva hevert.

Az érmék nagy része a mai Németország területéről származik, 10 százalékuk viszont angliai, dániai, csehországi és magyarországi eredetű.

Ez az eddigi legnagyobb, a második világháború óta feltárt szláv érmeegyüttes, a tárgyak a korabeli kereskedelmi kapcsolatokról árulkodnak.

További figyelemreméltó felfedezés két jellegzetes ereklyetartó, az egyik medál, a másik kereszt formájú, a tárgyakat a mecklenburgi tóvidéken találták meg. Az ereklyetartók mellett a régészek 1700 érmét, gyűrűket, egy gyöngynyakláncot, hegyikristályokat és karneolgyöngyöket is feltártak. A korabeli régióban a kereszténységre még erősen hatottak más vallások, az ereklyetartók ezért különösen érdekesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik