Tudomány

Ez a dagadt madár szinte folyton részeg

Wirestock / Getty Images
Wirestock / Getty Images

Az új-zélandi kererū egy rendkívül érdekes madár, ugyanis amellett, hogy igencsak molettnek mondható, gyakran látják részegen is – írja az IFLScience.

A madár alkoholizmusa a gyümölcsök iránti vonzalmában gyökerezik. Az állat hatalmas mennyiségű táplálékot képes eltárolni a begyében. Ez az anatómiai alkalmazkodás lehetővé teszi számára, hogy nagyon gyorsan sok táplálékot vegyen fel, majd elraktározzák azt, amíg az emésztőrendszer neki nem lát az elfogyasztott táplálék lebontásának.

Amellett, hogy az állat nagy mennyiségű gyümölcsöt képes magához venni, szeret a napon üldögélni. Márpedig ha a gyümölcs felmelegszik, erjedni kezd, és szépen lassan alkoholt jön létre, így lényegében minden adott a lerészegedéshez.

Fontos kiemelni azonban, hogy a testes, részeg kererūk nagyon fontosak az új-zélandi táj számára. Egyesek „égi kertészként” emlegetik őket, ugyanis ők az egyetlen olyan madarak, amelyeknek elég nagy a csőre ahhoz, hogy megehessék a legnagyobb magvú gyümölcsöket is. Éppen emiatt kulcsfontosságú szerepük van a növényfajok terjesztésében az egész országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik