Tudomány

Rejtélyes, 210 millió éves nyomokat találtak

Abrahams et al., CC-BY 4.0
Abrahams et al., CC-BY 4.0

Egy új tanulmányban olyan 210 millió éves lábnyomokat mutatnak be, amelyek madárszerű lábakról árulkodnak – írja a Phys.org. A publikáció szerzői Miengah Abrahams és Emese M. Bordy, a Fokvárosi Egyetem munkatársai.

Afrika déli részén számos lelőhelyen maradtak fenn jellegzetes, három lábujjú fosszilis nyomok, amelyek tulajdonosát Trisauropodiscusnak nevezték el. A kutatók régóta vitatkoznak arról, hogy pontosan milyen állatok hagyhatták ezeket a maradványokat, valamint hogy pontosan hány Trisauropodiscus-faj létezhetett.

A szakértők most ismét elemzés alá vetették a leleteket, illetve az azokat bemutató korábbi tanulmányokat. Az érintett nyomok négy lesothói lelőhelyről származnak.

A lábnyomok között két eltérő morfológiai változatot azonosítottak, amelyek közül az egyik méretét és arányait tekintve nagyon hasonló a madarakéhoz. Ezek a maradványok nem illeszkednek közvetlenül az ebből a régióból és időszakból ismert állatokhoz, ez pedig igen rejtélyessé teszi őket.

A nyomok közül a legősibb több mint 210 millió éves, 60 millió évvel korábbi, mint a valódi madarak legrégebbi ismert testrészkövületei.

Lehetséges, hogy a nyomokat korai dinoszauruszok, esetleg egy madarakhoz közeli vonal ősi tagjai hozták létre, de akár hüllőktől is származhatnak. A szerzők szerint a legvalószínűbb, hogy egy madárszerű lábbal bíró dinoszauruszhoz köthetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik