Tudomány

Rájöttek, mi lehet a kulcs a 100 éves kor eléréséhez

joka2000 / Getty Images
joka2000 / Getty Images

A 100 évnél idősebb emberek bélrendszerében olyan bélbaktériumok találhatók, amelyek a vírusokkal közösen segítenek megelőzni a betegségeket előidéző mikroorganizmusok elszaporodását – írja az Interesting Engineering egy friss kutatás alapján.

A Nature Microbiologyban megjelent tanulmány vezető szerzője, Joachim Johansen szerint a korábbi kutatások már kimutatták, hogy az idős japán emberek beleiben található baktériumok olyan új molekulákat termelnek, amelyek ellenállóvá teszik őket a betegségeket előidéző mikroorganizmusokkal szemben. Erre erősítettek rá most a Koppenhágai Egyetem kutatói, miután 195 olyan embert vizsgáltak meg, akik már elmúltak 100 évesek.

Mindegyikük esetében ugyanazt találták: bélbaktériumok és vírusok különleges kombinációját.

Simon Rasmussen, a tanulmány társszerzője szerint a beleink több milliárd vírust tartalmaznak, amelyek baktériumokon kívül és azokban élnek. Ezek az emberi sejtek helyett a kórokozókat fertőzik meg. A belekben megtalálható specifikus baktériumok jótékony hatással lehetnek a bélflórára, ezzel együtt pedig az általános egészségi állapotra és a hosszú élettartamra.

A kutatók egy algoritmus segítségével térképezték fel az alanyok bélflóráját. A tanulmány során azt találták, hogy a 18 évesnél idősebb fiatal felnőttekhez, valamint a 60 évnél idősebb felnőttekhez képest a 100 évnél idősebb emberek bélflórája sokkal változatosabb volt. Márpedig minél színesebb egy ember bélflórája, annál nagyobb lehet az esélye az egészséges életre, teszi hozzá a hvg.

A vizsgálat során arra jutott a kutatócsoport, hogy azok a bélbaktériumok, amelyekben vírus található, erősebbek lehetnek az átlagos bélbaktériumhoz képest.

A szakértők jelezték, a legfontosabb, hogy megértsék a bélflóra működésének dinamikáját, valamint azt, hogy hogyan hatnak egymásra a különböző típusú baktériumok és vírusok, és hogyan alakíthatunk ki olyan mikrobiomot, amely segíthet az egészséges, hosszú élet elérésében. Ezért pontosítani akarják, milyen az egészséges egyensúly a baktériumok és a vírusok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik