Tudomány

Betegséget terjesztő madarak vonulnak Magyarországon

Diane Miller / Getty Images
Diane Miller / Getty Images

Az időjárás kedvezett a madárinfluenza terjedésének a vadon élő madarak körében, a betegnek látszó és elhullott példányokat kerülni kell – írja az MTI a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye alapján.

A következő napokban ügyelni kell arra, hogy senki ne terjessze a betegséget, tehát fertőzött példányokkal érintkezve ne menjen se vad, se házi madárállományok közelébe, ruházatát fertőtlenítse, szükség esetén viseljen védőfelszerelést. Aki gyanús példányt lát, értesítse a területileg illetékes állategészségügyi hatóságot vagy nemzetipark-igazgatóságot.

A közlemény szerint a madárinfluenza nem csak a madarakra veszélyes, átterjedhet emlősökre és akár emberre is, főleg az időseket és a gyenge immunrendszerűeket fenyegeti. A járványhelyzetet egyelőre nem ismerni pontosan, de az biztos, hogy a kór az elmúlt hetekben Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék után az Alföld más területein is megjelent a madarak vonulása miatt, a betegségre különösen érzékeny darvak tízezerszám hullottak el.

A madárinfluenza terjedése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán követhető nyomon.

Kapcsolódó
Több millió kacsát oltanak be Franciaországban
Egyesek nem hajlandóak enni az oltott állatok húsából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik