Tudomány

Itt döntötték el, hogy tönkreverik Hitlert

Wikipedia
Wikipedia

Olaszország kiugrása és a Kurszki német vereség után a II. világháború menete nyilvánvalóan megfordult 1943-ban. Hitler egyetlen esélye az maradt, hogy kijátssza az ellene szerveződő brit–amerikai-szovjet nagyhatalmi koalíciót, de a szövetségesek ősszel felélénkítették diplomáciai kapcsolataikat – írja a Rubicon.hu.

A „három nagy”, Winston Churchill brit miniszterelnök, Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök és Josip Sztálin szovjet diktátor Teheránban ült össze először egy november 28-án kezdődő, négynapos csúcstalálkozón. Itt megállapodtak arról, hogy

a küzdelmet Németország totális vereségéig folytatják majd, és nem kötnek különbékét a tengelyhatalmakkal.

A keleti és nyugati hatalmak összehangolták hadi tevékenységüket, illetve átrajzolták Európa térképét. A december 1-jén lezáruló teheráni konferencia mindenképp kulcsfontosságú esemény volt a második világháború menetében, számos megállapodása ráadásul még a békeévek során is éreztette hatását. Európa kelet-nyugati felosztása pedig, már a következő, 1945 februári jaltai konferencia eredményeként –egészen a Szovjetunió felbomlásáig megmaradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik