Tudomány

Kiderült, mit jelent valójában, ha foghullásról álmodunk

Sol de Zuasnabar Brebbia / Getty Images
Sol de Zuasnabar Brebbia / Getty Images

Az egyik legrejtélyesebb, mégis meglepően gyakori rémálom a fogak elvesztése. Az ókori Görögországban a jelenséget a pénzügyi adósságok kifizetéséhez kötötték, míg a Talmud néven ismert zsidó szöveg egy családtag közelgő halálára vonatkozó próféciaként kezelte. Sigmund Freud pszichoanalitikus ezzel szemben olyan szexuális témákkal kapcsolta össze, mint a maszturbáció és a kasztráció.

Szerencsére mára tudományos megfejtés is született arra vonatkozóan, mire utalhat a bizarr álomkép – írja az IFLScience. 2018-ban izraeli kutatók 210 egyetemi hallgatót toboroztak, hogy részt vegyenek egy álomelemző vizsgálatban. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, amelyek célja az éjszakai hallucinációik témáinak, valamint a stressz szintjének és az alvásminőségüknek a felmérése volt.

A kutatók arra is rákérdeztek a résztvevőknél, hogy van-e valamilyen fogászati irritációjuk, szokták-e csikorgatni a fogaikat alvás közben, illetve hogy ébredéskor tapasztalnak-e érzékenységet a fogaikban, ínyükben vagy állkapcsukban.

Ezzel a tanulmány szerzői arra törekedtek, hogy megállapítsák, hogy a fogakkal kapcsolatos álmok jellemzően a stressz megnyilvánulásaként jelentkeznek-e, vagy egyszerűen csak a valós fogászati irritáció behatolását jelentik az álmokba.

A kutatók az adatokat vizsgálva összefüggést találtak az álombéli jelenség és az ébredéskor jelentkező fogászati irritáció között, ami arra utal, hogy ezek az álmok valóban lehetnek a fizikai érzések megnyilvánulásai. Emellett azt is megállapították, hogy a fogak hullásáról szóló álmodozás teljesen független a mentális fáradtságtól vagy érzelmi megterhelésektől, így nem tükröznek mást, mint egy tényleges fizikai fájdalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik