Tudomány

Ősi tetemekkel teli gödörre bukkantak Spanyolországban

ondacaracola photography / Getty Images
ondacaracola photography / Getty Images

Csaknem 7000 csontot találtak egy vaskori lelőhelyen Spanyolországban – írja az IFLScience. A szakértők megállapították, hogy a maradványok 52 különböző állathoz tartoznak, amelyeket a Krisztus előtti 5. században ölhettek meg, feltehetőleg rituális keretek között.

Az áldozatkén bemutatott állatuk között 41 ló, 6 szarvasmarha, 4 disznó és 1 kutya volt. A vizsgálatok szerint a legkorábban kivégzett példányok tetemei érintetlenül maradtak a későbbieknél viszont arra utaló jeleket találtak, hogy húsukat leszedték a csontjaikról.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a szertartás idővel megváltozott és az áldozatok bemutatása után később egy lakomára is sor került az állatok húsából.

A leletekről készült tanulmányban arról is írnak, hogy az elpusztult állatok egészséges felnőttek voltak, így valószínűtlen, hogy természetes okok miatt haltak meg. A felfedezés kifejezetten ritkának számít, ugyanis nagyon kevés tárgyi bizonyítékot találni vaskori tömeges állatáldozásról a mediterránon, de a fennmaradt szöveges emlékek alátámasztják, hogy történtek ilyenek.

Kapcsolódó
8000 éves csontokat talált egy férfi a kertjében
A maradványok egy partra sodródott delfinéi lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik