Tudomány

Óriási hózápor és 15 fok is lesz a héten

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Vasárnap estig egy sarkvidéki hidegfront alakította időjárásunkat, majd egy hirtelen váltással nyugatira, délnyugatira fordult az áramlás, és egy melegfront érkezett hazánkba. A fizika törvényei szerint ha a meleg légrétegek a hideg fölé siklanak, kiválik a csapadék, ami esetünkben az ország számos pontján havazást jelentett. Így, múlt időben, mert napközben egyre melegszik az idő, a maximumok 0-8 fok között alakulnak, nyugatról északkelet felé haladva szórványos esők veszik át a főszerepet.

Ami a folytatást illeti, elképesztő változatosság várható a héten kiadós esőtől hózáporokig, párás, ködös időtől a napsütésig, mínuszoktól a 15 fokos csúcsokig

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Intenzív hózáporok szerdán

Az újabb változást hozó mediterrán ciklon már hétfő este, éjjel megérkezik, a nyomában kiadós, 10-15 milliméternyi esővel, az Északi-középhegységben jelentős havazással. A hőmérséklet nagy szórást mutat, a havas tájakon fagypont körüli értékeket, máshol 2-8 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban.

Szerdára a mediterrán ciklon továbbáll, mögötte hideg levegő érkezik térségünkbe, ami megint új helyzetet teremt. Nagyjából az Eger-Békéscsaba vonal 50-80 kilométeres sávjában összeáramlási zóna alakul ki, ahol intenzív hózáporok várhatók, nyugaton pedig erős, viharos északi, északnyugati szélre kell számítani, 0-5 fokos hőmérséklettel.

Leszakad a hó és az eső

Aki nagyon korán kel, csütörtökön még tiszta égboltot tapasztalhat, ám nyugatról már reggel megérkezik az újabb mediterrán ciklon felhőzete. Ebből aztán már délelőtt komoly csapadék származik, az ország „kettészakad”.

A Székesfehérvár-Kecskemét-Békéscsaba vonaltól északra „leszakad a hó”, ettől délre özönvízszerű esőzés várható.

Itt azonban viszonylag nagy a bizonytalanság, mert ha a ciklon jelentősen eltérne a most látható pályájától, akkor egész Magyarország esőt kap. Jelen állás szerint azonban nagy területen várható 1-15 centi hó (valamennyi még a fővárosban is), délen 5-15 mm eső. Az más kérdés, hogy síkvidéken a hó nem marad meg tartósan, tekintve, hogy a hőmérséklet csak fagypont közelében alakul, délen viszont 10 fokot is mérhetünk.

Vasárnap már a Nap is kisüt

Pénteken országszerte esőre készülhetünk, majd csak a déli óráktól csökken a csapadék mennyisége, estére már csak az északkeleti országrészben valószínű. Keleten az esti óráktól sűrű köd képződik, és ez lesz a hét legmelegebb napja: északon 2-5, délen 10-15 fok valószínű.

Szombatra hazánk északkeleti harmada a köd fogságában ébred, míg a középső és déli tájakon a fátyolfelhők közül ki-kisüt a nap, és már hűvösebb lesz, mint előző nap: északon 2-7, délen 4-9 fokra készülhetünk.

Vasárnap tovább folytatódik a lehűlés, érdemi csapadék nem valószínű, a hűvös, 1-7 fokos időben sokat látjuk majd a Napot. Ugyanez látszik a jövő hétfőre is, majd kedden, mintha újraindítanánk a számlálót, ismét egy mediterrán ciklon érkezését várjuk annak minden következményével.

A rendkívül változékony idő előre láthatóan december 8-9. körül szűnik meg az érkező enyhébb, Atlanti-óceáni léghullámok hatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik