Tudomány

Egyre több gyerek betegszik meg Észak-Kínában

Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részleteket kért Kínától, miután az ország északi részén, különösen gyerekek körében jelentősen nőtt a légzőszervi megbetegedések száma az utóbbi időkben – írja a The Guardian. Járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy Kína a Covid-19-hez köthető korlátozások teljes feloldása óta eltelt első tél felé tart, a légúti kórokozókkal szembeni természetes immunitás szintje pedig alacsonyabb lehet a normálisnál, ami növelheti a fertőzésveszélyt.

Több országban, köztük az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban feloldásokat követő első télen nagy megbetegedési hullámokat tapasztalták. A kisgyermekek esetében a lezárások késleltették a gyakori kórokozókkal való első találkozást.

November 13-án a Kínai Egészségügyi Bizottság sajtótájékoztatót tartott a légúti megbetegedések számának emelkedése miatt. A hatóság szerint ezek az esetek olyan betegségekhez kapcsolódnak, mint az influenza és a Mycoplasma pneumoniae bakteriális fertőzése.

Szerdán a WHO közölte, hogy több információt kért Kínától az észak-kínai gyermekek esetében tapasztalt tüdőgyulladásos megbetegedésekkel kapcsolatban.

A szervezet hangsúlyozva, az ilyen megkeresések rutinszerűek.

A hónap elején Kína egyik vezető kórháza arról számolt be, hogy szeptemberben és októberben megugrott a gyermekek körében a légzőszervi megbetegedések száma. A fertőzések gyors terjedése miatt a gyermekosztályon naponta átlagosan rögzített járóbeteg- és sürgősségi látogatások száma több mint 1600-ra emelkedett. Az elmúlt hetekben azonban több tartományban csökkenni látszik a fertőzött gyermekek száma.

Hétfőn Vang Csuanyi, a Kínai Járványügyi Központ igazgatóhelyettese azt mondta, a Mycoplasma-tüdőgyulladás már nem szerepel a három leggyakoribb légúti fertőzés között a pekingi gyermekek körében. A több kórokozó együttes terjedése azonban azt jelenti, hogy az esetek száma összességében növekedni fog. Az állami média szerint a betegségek többsége enyhe lefolyású.

„Ez csak egy viszonylag nagy szezonális hullám, ami részben talán a véletlennek köszönhető, részben pedig annak, hogy az elmúlt három év kisebb téli hullámai miatt van egy kis “immunitási adósság” – mondta Ben Cowling, a Hongkongi Egyetem epidemiológusa a Reutersnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik