Tudomány

Ez történik a pénisszel 60 felett

mrs / Getty Images
mrs / Getty Images

Rengetegen tartanak az öregedéstől, ez alól pedig a férfiak sem képeznek kivételt. A reklámokat nézve bizonyára sokan találkoztak már a vizelési nehézségek, illetve a merevedési zavarok problémájával, ami nagyrészt az 50-60 év feletti férfiakat érinti. A tévhitek eloszlatása végett a Science Alert összegyűjtötte, hogyan változik meg a férfi nemiszerv az idő előrehaladtával.

A vizelési zavarok tekintetében nem túloznak a reklámok: a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel jelenhetnek meg a férfiak körében. Az alsó húgyúti rendellenességek, mint például az inkontinencia, a gyenge vizeletáramlás, az akadozó vizelet és a gyakori éjszakai vizelés az életkor előrehaladtával egyre többeknél tűnhet fel. Ezek a tünetek a 65 év feletti férfiak csaknem 50 százalékánál vannak jelen, míg 80 felett már 70 százalék az esély. Ennek oka többnyire a prosztata jóindulatú megnagyobbodása.

Gyakori kérdés az is, hogy mi lesz az erekcióval?

Egy több mint 6000 ember bevonásával készült angol tanulmány szerint a merevedési zavar az 50-es éveikben járó férfiak nagyjából 15 százalékát érinti, míg 80 év felett ez az arány már majdnem 90 százalék. A merevedési zavarokra érdemes odafigyelni, ugyanis előre jelezhetik a jövőbeli szívroham vagy stroke kockázatát. Emellett olyan súlyos egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az idegrendszeri rendellenességek.

Az olyan gyógyszerek, mint a Viagra segíthetnek, ugyanakkor nem fordítják vissza a merevedési zavarokat okozó ér- és idegkárosodást.  Sajnos természetes változásnak tekinthető a pénisz érzékenységének csökkenése is, ami hosszútávon csökkentheti a szexuális izgalmat. Ennek hatására nehezebb lesz elérni az ejakulációt, csökken annak ereje, és az ondó mennyisége is kevesebb lesz. Ezzel ellentétben megnő a szexuális aktusok között szükséges eltelt idő.

Jó hír azonban, hogy optimális esetben a pénisz alakjában és méretében nem várható drasztikus változás a kor előrehaladtával.

Ugyanakkor érdemes figyelni a változásokat, ugyanis a Peyronie-kór a korral egyre gyakoribbá válik. Ez a rendellenesség a 70 év feletti férfiak nagyjából 6,5 százalékát érinti, mely során rövid távú fájdalmat és akár hosszú távú merevedési zavarokat is okozhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik