Tudomány

Ritka, középkori ezüstpénzeket talált egy amatőr fémkereső

South_agency / Getty Images
South_agency / Getty Images

12. századi ezüstpénzekre bukkant egy amatőr fémkereső a kelet-angliai Wymondham falu közelében – írja az Arkeonews. Az érmék közül hét István angol király idejére datálható, az uralkodó Hódító Vilmos unokája volt. Két további érmét István utódai, II. Henrik és III. Henrik korában vertek.

Hódító Vilmos halála után negyedik fia, I. Henrik követte a trónon. Miután I. Henrik meghalt, unokaöccse, István ragadta magához a hatalmat, és több mint tíz éven át tartó polgárháború tört ki közte, illetve I. Henrik lánya, Matilda között. A konfliktus végén István Matilda fiát, Henriket tette meg örökösének.

Az István korabeli pénzek felfedezése különösen izgalmas, az ilyen ezüstpennyk igen ritkák.

Adrian Marsden, a Norfolki Történeti Környezeti Szolgálat numizmatikusa szerint a korabeli érmék egy erszényben lehettek, a későbbi pénzeket ezektől függetlenül hagyhatták el. Az István kori érmék között kisebb értékűek, fél- és negyedpennyk is vannak, elrejtett kincs esetén ennél értékesebb pénzeket ástak volna el.

Az 1066-os normann hódítás eltörölte a monetizált és kifinomult angolszász gazdaságot, nagyjából száz évvel vetve vissza az országot. A 11-12. században a pénz ritkaság volt, a tiszta ezüst érméket gyakran feldarabolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik