Tudomány

Teljesen ép legyet találtak egy férfi belében

Jenny Dettrick / Getty Images
Jenny Dettrick / Getty Images

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban egy 63 éves férfi különös esetét mutatják be – írja az IFLScience.

Szakértők egy csoportja kolonoszkópiát végzett a páciensen, amikor egy teljesen ép légytetemet találtak a vastagbelében.

A férfi, akinek a kórtörténetében kisebb szívproblémák, asztma és fülzúgás szerepelt, azt követően jelent meg a vizsgálaton, hogy bélrendszerét előkészítette. Ha a belek nem elég tiszták, az jelentősen csökkenti a kolonoszkópia diagnosztikai hasznát.

A tisztaság mérésére az egészségügyi szakemberek egy 0-tól 9-ig terjedő skálát dolgoztak ki. A módszerrel a bélrendszer egyes szakaszait külön értékelik, majd a számok összeadódnak.

Az érintett beteg minden szegmensre 2 pontot, a rendszer pedig összesen 6 pontot kapott, ami jó eredménynek számít. A szakértők a vizsgálat során többek között vastagbélpolipokat és aranyeret mutattak ki, a haránt vastagbélben pedig legnagyobb meglepetésükre egy légyre bukkantak. A rovar nem mozdult, még akkor sem, amikor megböködték.

A beteg nem volt biztos abban, hogy a légy hogyan került a szervezetébe. Az eset ritka és igen rejtélyes, mivel a páciens a beavatkozást megelőzően szigorúan tiszta folyadékot fogyasztott. Bár két nappal korábban evett pizzát és salátát, nem emlékezett rá, hogy légy került volna az ételébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik