Tudomány

Délután már hó is eshet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Pénteken hullámzó hidegfront alakítja időjárásunkat, kimondottan szeles időnk lesz jókora csapadékkal, néhol 15-20 mm-nyi eső is eshet – írja az Időkép.hu. Emellett az is benne van a pakliban, hogy esetleg délen megdörren az ég, valamint a délutáni óráktól északkeleten, a hegyekben újra átválthat havas esőbe, havazásba az eső.

Elsősorban Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység magasabb részeit boríthatja pár centi friss hó.

Péntek délutánra ugyanis észak-északnyugat felől eláraszt bennünket a jóval hidegebb, fagyosabb levegő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész Dunántúlra, valamint Pest és Bács-Kiskun vármegyére kiterjedő veszélyjelzést adott ki: a Dunántúlon nagy területen lehetnek viharos (általában 60-80 km/órás, a magasabban fekvő részeken és a Balaton környékén ezt meghaladó) széllökések. Az ország déli felén egy-egy zivatar kialakulása nem zárható ki, valamint a napi csapadékösszeg is elérheti, meghaladhatja a 20 mm-t egyes helyeken az ország keleti felén.

A Kiderül.hu előrejelzése szerint szombaton általában felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, de keleten felhősebb idő valószínű. Csökkenő csapadékhajlam mellett néhol előfordulhat eső, zápor. A hegyekben havas eső, hózápor is lehet, az északnyugati szél sokfelé erős, a Dunántúlon és északkeleten viharos is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű, a legmagasabb nappali érték 3 és 8 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik