Tudomány

Sosem volt még ennyi szén-dioxid a légkörben

AerialPerspective Images / Getty Images
AerialPerspective Images / Getty Images

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentése alapján rekordmagas koncentrációt értek el tavaly az üvegházhatású gázok világszinten – írja az MTI. Az ENSZ-szervezetnél úgy gondolják, egyelőre nincs esély a folyamat megfordítására.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára szerint az évtizedek óta megrendezett, a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető nemzetközi konferenciák és a figyelemfelhívó tanulmányok százainak kiadása ellenére továbbra is rossz irányba tart a világ. Úgy véli, ennek legfőbb bizonyítéka az, hogy a Földön mért legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid átlagos szintje 2022-ben haladta meg először több mint 50 százalékkal az iparosodás korai szakaszában (1850-1900) mért értéket, továbbá az, hogy a szén-dioxid-kibocsátás az idén is tovább nőtt.

Adataik alapján az egyéb üvegházhatású gázok, így metán és a nitrogén-oxid koncentrációja, illetve az emelkedésük is csúcsot döntött 2022-ben.

Taalas hozzátette, az ENSZ egy korábbi publikációja szerint 2022-ben a Föld átlaghőmérséklete 1,15 Celsius-fokkal volt magasabb a 19. század második felének átlagánál. Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy ilyen mértékű szennyezettséggel és emelkedéssel nem tartható a 2015-ös párizsi klímaegyezmény vállalása.

A megállapodás célja az volt, hogy a globális felmelegedés a század végére lehetőleg 1,5, legfeljebb 2 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet. Taalas kiemelte, amennyiben a célt nem sikerül tartani, még szélsőségesebb időjárásra, intenzív hőhullámokra, a jéghegyek további olvadására, a tengerek vízszintjének emelkedésére, valamint a tengervíz folytatódó savasodására számíthat az emberiség.

A WMO főtitkára arra is figyelmeztetett, hogy a globális felmelegedésért leginkább, 64 százalékban felelős szén-dioxid kezelése még akkor sem oldható meg varázsütésre, ha radikálisan lecsökken a kibocsátás. Ennek oka az, hogy ezen gáz lassan bomlik le, így sok évtizeden át lesz még jelen a légkörben, és hasonló a helyzet a kisebb jelentőségű metánnal is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik