Tudomány

Több ezer római kincs került elő Olaszországban

IURII BUKHTA / Getty Images
IURII BUKHTA / Getty Images

Több ezer ókori kincsre bukkantak az egykori Claternae városában, a mai olasz Ozzano dell’Emilia nevű településen – írja a Heritage Daily.

A római várost a Krisztus előtti második évszázadban alapították, és egészen a birodalom bukásáig fennállt. Az ősi helység területén a régészek korábban már több szobor, fürdő és utca maradványait is megtalálták.

A legutóbbi ásatások során pedig több mint 3000 ezüstből és bronzból készített érmére leltek, valamint számos drágakőre, amelyekbe római istenségek ábrázolásait vésték.

A fémpénzek közül a legfigyelemreméltóbb egy Krisztus előtt 97-ből származó ezüstquinar, amely rendkívül ritkának számít. Ezt az érmét egy újonnan felfedezett színház folyósóján találták meg.

A szakértők szerint a leletek arra utalnak, hogy Claternae egy fontos kereskedelmi központ lehetett, amely közvetlen kapcsolatban állhatott Rómával. Ez felülírja azokat a korábbi elméleteket, amelyek szerint csak egy egyszerű átutazó város volt. Az ősi település még mindig rengeteg titkot rejthet, hiszen egyelőre csak területének egytized részét sikerült feltárni.

Kapcsolódó
Milliókat érő kincsekre bukkantak fémkeresővel
Egy második világháborús csata helyszínen találtak rá a leletekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik