Tudomány

Ez a fogkrém életeket menthet

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) tudósai egy olyan fogkrémet vizsgálnak, amely segíthet megelőzni a mogyoróallergiával élő embereknél jelentkező súlyos reakciókat. A kísérleti terápia jelenleg az első humán klinikai vizsgálatán van túl, és a szakértők szerint eddig minden rendben van — írja az IFLScience.

A mogyoróallergia a lap szerint az egyik leggyakoribb táplálékallergia, amely az amerikai lakosság körülbelül 1-2 százalékát érinti. A szervezet e során tévesen káros anyagként azonosítja a mogyoróban lévő fehérjéket, és védekező választ indít ellenük. Az immunválasz enyhe, de kifejezetten súlyos is lehet: viszketést, csalánkiütést, gyulladást, légzési nehézséget és egyes esetekben életveszélyes anafilaxiát is okozhat.

A mogyoróallergia kezelésének egyik leggyakoribb módja az orális immunterápia.

Ennek során az emberek kis adagokban, hosszabb időn keresztül kapnak mogyorót, amely azt eredményezi, hogy az immunrendszerük fokozatosan egyre kevésbé lesz érzékeny a problémás fehérjére. Ezt a kezelési módot követi az ACAAI által kifejlesztett fogkrém is.

A teszteléshez 32, 18 és 55 év közötti mogyoróallergiás felnőttet gyűjtöttek össze. A résztvevőket két csoportba szedték: egyikük az említett fogkrémet, a másik pedig placebót — ezeket 48 héten keresztül adagoltak számukra. Az első teszteken bebizonyosodott, hogy a terápia biztonságos, és a résztvevők legrosszabb esetben is csak kisebb mellékhatásokat (például szájviszketést) érzékeltek. A tesztelés hamarosan gyermekek részvételével folytatódhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik