Tudomány

Petícióval vennék rá az iskolákat a faültetésre

pipat wongsawang / Getty Images
pipat wongsawang / Getty Images

A 10 millió Fa Alapítvány elindította a Több fát minden iskolába! petícióját – olvasható a szervezet közleményében. A kezdeményezés célja az ország iskoláiban faültetési programok megszervezése, a környezettudatos nevelés előmozdítása és a közösségi összefogás erősítése.

A 10 millió Fa legújabb reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye alapján a magyar lakosság 84 százaléka támogatja az iskolásoknak szervezett faültetési programokat. Az alapítvány most petícióban kéri a Klebelsberg Tankerületi Központ vezetőjét, hogy valósítsa meg a Több fát az iskolába! kezdeményezést.

„Működésünk során több száz iskolában, óvodában, állami otthonban ültettünk. Sok ezer gyerekkel volt szerencsénk találkozni, és rengeteg kiváló pedagógussal, akik rajzórákon, osztályfőnöki órákon alaposan átbeszélték a gyerekekkel a klímavédelem fontosságát, azon belül a faültetés témáját. Mindez csodálatos volt és felemelő élményekkel járt. De ez kevés” – emelte ki Bojár Iván András, a 10 millió Fa alapítója.

Mint hozzátette, felszólítják a tankerületeket, mérjék fel, az ország iskoláinak udvarain, környezetében hol és mennyi olyan helyszín van, ahol – akár aszfalt vagy udvarburkolat feltöréssel – fákat lehet ültetni. Emellett arra kérik a tankerületeket, járjanak el, hogy a diákok bevonásával, a témához kapcsolódó ismeretek átadásával, akár az alapítvány szakmai vagy tevőleges segítségével ültessenek el annyi fát (cserjét), amennyi csak lehetséges.

A húsz év múlva árnyékos hűvöset biztosító, CO2-t megkötő, port megfogó, oxigént termelő fákat ma, húsz évvel korábban kell elültetnünk.

De el kell ültetnünk! Most!” – olvasható a 10 millió Fa Facebook-oldalán.

Az országos közösség célja a lehető legnagyobb számban fák és erdők telepítése Magyarországon és más országokban, valamint az éghajlati és biodiverzitási válság kezelése. Az alapítvány fennállása óta eddig több mint 300 ezer fát ültetett el országszerte. Az erdőtelepítések mellett a 10 millió Fának a városi környezetben való ültetésekben is van jártassága, hazánk legtapasztaltabb Miyawaki-erdő ültető közössége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik