Tudomány

Először hajtottak végre szemátültetést

JOE CARROTTA / NYU LANGONE HEALTH / AFP
JOE CARROTTA / NYU LANGONE HEALTH / AFP

Első alkalommal hajtottak végre teljes szem- és részleges arcátültetést – írja a Live Science. A páciens a 46 éves, arkansasi Aaron James, akit 2021-ben ért 7200 voltos áramütés, miközben nagyfeszültségű hálózaton dolgozott.

„A legtöbb ember nem éli túl ezt a szintű sérülést” – mondta Dr. Eduardo Rodriguez, az NYU Langone Health egészségi központ munkatársa és az operáció vezető sebésze. A balesetben egy feszültség alatt álló vezeték érintette meg a férfi arcát. Több helyreállító műtétre volt szüksége, és végül elvesztette bal szemét, orrát, ajkait, elülső fogait, bal arcát és állát, valamint bal karját a könyöke felett.

James körülbelül öt hónapja esett át a transzplantációs eljáráson, amelyben 140 orvos vett részt és 21 órán át zajlott. „Attól kezdve, hogy felébredtem a hathetes kómából, már az arcátültetés lehetséges esélyéről beszéltek” – mondta a páciens a közelmúltban egy sajtótájékoztatón.

Egyedülálló beavatkozás

A csapat az orrot, a bal felső és alsó szemhéjat, a bal szemöldököt, a felső és alsó ajkakat, valamint a jobb szem alatti szöveteket is átültette.

Transzplantálták továbbá az ezekhez a szövetekhez tartozó koponya, arccsont, orrcsont és állcsont alatti részeket, illetve a bal szemet és a hozzá tartozó látóideget.

A műtétnek köszönhetően már nincs szüksége légző- és tápcsövekre, újra tud ízlelni, szagolni és szilárd ételeket enni, és az önbizalma is sokat javult. Szeptemberben Arkansasba is hazatérhetett, igaz, havonta New Yorkba kell utaznia megfigyelésre. Folyamatos fizikoterápián, foglalkozás- és beszédterápián is részt vesz.

Immunszuppresszív gyógyszereket is szednie kell, egyelőre nem mutatta kilökődés jeleit. Még nem tudja felemelni a bal felső szemhéját, hogy kinyissa a bal szemét, amely barna, míg a jobb szeme világoskék. Hunyorítani ugyanakkor képes, és a szem körüli izmait is meg tudja feszíteni, szemtakaróra már nincs szüksége.

A NYU Langone csapata két hónappal a baleset után értesült James esetéről, és már ekkor elkezdtek konzultálni azon texasi intézettel, ahol kezelték a férfit. James bal szemét a súlyos fájdalom miatt távolították el, a NYU szakértői pedig azt tanácsolták, a szemgolyóhoz a lehető legközelebb vágják át a látóideget, hogy a tervezett arcátültetéssel együtt potenciálisan lehetővé tegyék az egész szem átültetését is.

A szemtranszplantáció így is veszélyes folyamat, hiszen a szem az agy meghosszabbítása. A központi idegrendszerbe való beültetés fertőzés kockázatát hordozza magában.

Egyelőre úgy tűnik, a szem hátsó részén lévő fényérzékelő sejtek reagálnak a fényre. James azonban még nem képes észlelni a beérkező jeleket, kérdéses, hogy képes lesz-e valaha látni új szemével. Annak érdekében, hogy a szem csatlakozni tudjon James látóidegéhez, a csapat őssejteket is beültetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik