Tudomány

Ezermilliárdokat érő kincset hozhatnak fel a tengerből

Colombian Presidency / AFP
Colombian Presidency / AFP

Kiemelhetik a tengerből a kincsekkel teli San José roncsát – írja az Arkeonews. A maradványokat a tervek szerint még azelőtt felhoznák, hogy 2026-ban lejár Gustavo Petro columbiai elnök jelenlegi mandátuma.

A roncsnál a becslések alapján mintegy 200 tonna arany, ezüst, drágakő és műkincs található, a rakomány összértéke megközelítőleg 20 milliárd dollár, azaz 7071 milliárd forint lehet.

A helyszínről már korábban is elhoztak leleteket.

A San José egy 64 ágyús, háromárbocos gálya volt, amelyet Spanyolország 1698-ban bocsátott vízre. A hajó V. Fülöp király flottájának része volt, amikor 1708-ban a spanyol örökösödési háború során a brit királyi haditengerészet elsüllyesztette a columbiai Cartagena közelében, a Karib-tengeren. A fedélzeten 600 ember tartózkodott, csupán 11-en élték túl a katasztrófát.

2015-ben jelentették be, hogy a kolumbiai haditengerészet egy búvárcsapata megtalálta a San Josét. A maradványok kifejezetten jó állapotúak, mintegy 940 méter mélyen nyugszanak, és a rakomány nagy része is fennmaradt.

A roncsot és a kincseket egy köz- és magánszféra közötti együttműködés keretében hoznák fel. A projekt jogilag nem egyszerű, hiszen a rakományra több fél is igényt tartott. A Glocca Morra, későbbi nevén Sea Search Armada amerikai befektetőcsoport azt állítja, hogy 1979-ben olyan mentési szerződést írtak alá, amely a hajó rakományának felére jogosítja őket. Kolumbia tagadja ezt.

A leleteket emellett a hajó eredeti tulaja, Spanyolország, valamint egy, a mai Bolívia területén élő őslakoscsoport is magának követeli. A gyarmatosítók utóbbi népet kényszerítették bányászatra, a kincs egy része így tőlük származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik