Tudomány

Fluoreszkáló ujjakkal jött világra az első génszerkesztett majom

Cell/Cao et al.
Cell/Cao et al.

Kínai kutatók komoly tudományos mérföldkőhöz értek: először asszisztáltak egy olyan majom megszületéséhez, amelynek teste nagyrészt őssejtekből áll – írja az Interesting Engineering.

A kutatócsoport korábban képes volt patkányokkal és egerekkel is végrehajtani ezt a kísérletet, de más állatokkal, például majmokkal eddig nem tudták megtenni.

Zhen Liu vezető szerző szerint a kutatásuknak a géntechnológia és a fajmegőrzés szempontjából is releváns gyakorlati következményei lehetnek. Konkrétan ez a munka segíthet abban, hogy olyan példányokat hozzanak létre, amelyek a neurológiai betegségek tanulmányozására szolgálhatnak.

Az őssejtvonalat zöld fluoreszcens fehérjével jelölték meg, majd e sejtek egy meghatározott csoportját majomembriókba fecskendezték, amelyeket aztán nőstény majmokba ültettek be. A kutatók végül megállapították, hogy egy élve született állat és egy elhunyt magzat is az injektált őssejtek és a majmok sejtjeinek keverékéből álltak, vagyis genetikai mozaik, kiméra volt.

Az egyik állatnál a zöld fluoreszcens fehérje a szem színében és az állat ujjbegyeiben volt észrevehető.

Az utólagos vizsgálatok szerint a majom különböző szerveiben 21 és 92 százalék között voltak a befecskendezett őssejtekből származó sejtek. Ilyen sejteket találták többek közt a herékben és azokban a sejtekben is, amelyekből végül spermiumok lesznek. A szakértők szerint ez jelentős eredmény az őssejtkutatásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik