Tudomány

Léggömb gyilkolta meg a cetborjút

Egy léggömb miatt pusztult el az a fiatal antillai csőröscet, amelynek teteme múlt héten sodródott partra Észak-Karolinában – írja a New York Post. A 3,3 méter hosszú borjú Emerald Isle közelében került elő október végén.

A tetemet az Észak-Karolinai Állami Egyetem Tengeri Tudományos és Technológiai Központjába szállították.

A vizsgálatok megállapították, hogy az állat lenyelt egy léggömböt.

Az összegyűrődött műanyag akadályozta az emésztőnedvek átjutását a gyomor-bélrendszer többi részébe. A szakértők szerint ez okozta a példány pusztulását, amely éhen halhatott. A nőstény nagyon fiatal volt, még anyatejet fogyasztott.

A központ közleményében felszólította az embereket, gondolják meg kétszer is, mielőtt lufit vásárolnak születésnapi ünneplésre vagy egy szerettükre való megemlékezésre. Ehelyett olyan alternatívákat javasolnak, mint a biológiailag lebomló papírdíszek, lufi használata esetén pedig azt kérik, ártalmatlanítsák a tárgyakat. Ily módon elkerülhető, hogy a léggömbök veszélybe sodorják az állatokat.

Az adatok alapján évente körülbelül 125 tengeri emlős, köztük bálnák, delfinek, fókák és lamantinok sodródnak partra Észak-Karolina partjainál. Egyes esetekért természetes folyamatok felelősek, de gyakran emberi tényezők állnak a háttérben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik