Tudomány

Mellimplantátumok mentették meg egy férfi életét

Coolpicture / Getty Images
Coolpicture / Getty Images

Mellimplantátumokkal sikerült megmenteni egy 34 éves amerikai férfi életét – írja a ScienceAlert. Davey Bauer tüdejét egy antibiotikum-rezisztens baktérium támadta meg, a Northwestern Memorial Hospital szakértői pedig arra jutottak, ki kell emelni a szervet.

Bár a chicagói kórháznak volt gépe, amely néhány napig átvehette a tüdő feladatát, a mellkasban lévő űrt ki kellett tölteni.

Az orvosok végül úgy döntöttek, a mellimplantátumok tökéletesen megfelelnek a célnak.

Ankit Bharat vezető sebész szerint az aktívan haldokló, állapotában a transzplantációra alkalmatlan betegek, mint amilyen Bauer, általában életüket vesztik. A csapatnak példátlan stratégiát kellett kidolgoznia a páciens megmentésére.

Bauer sokáig erős dohányos volt, majd e-cigarettára váltott. Idén elkapta az influenzát, tüdei pedig nem bírták a terhelést, és másodlagos fertőzés alakult ki nála. Kórházba került St. Louisban, ahol extrakorporális membránoxigenizációval nyújtottak neki légzéstámogatást.

A St. Louis-i orvosok chicagói kollégáikkal is felvették a kapcsolatot. „Davey tüdeje olyan erősen fertőzött volt, hogy elkezdett elfolyósodni” – mondta Rade Tomic, a Northwestern Medicine tüdőgyógyásza. Mint hozzátette, a röntgenfelvételeken semmi sem látszódott a tüdőből, az gennyel volt tele.

Rossz állapota miatt az átültetés szóba sem kerülhetett, a páros szervet viszont el kellett távolítani. A lélegeztetést még meg tudták volna oldani, csakhogy a tüdőnek – más szervekhez hasonlóan – egyfajta támasztó funkciója is van, ha nincs a helyén, felborul a szervezet. Tüdőprotézist egyelőre nem találtak fel, így a csapatnak alternatívát kellett találnia. Steril, formálható anyagra volt szükség, amely nem lép interakcióba az immunrendszerrel.

Az orvosok végül úgy döntöttek, a dupla D-s mellimplantátumok alkalmasak a tüdő helyettesítésére. A sikeres beavatkozáshoz Bauer fiatal és sportos szervezetére is szükség volt, valamint arra, hogy egy nappal a tüdő kiemelése után meg is találják a donort.

Két nap után meg is kapta az új szervet, majd hónapokig tartó rehabilitáció kezdődött. Állapota azóta rengeteget javult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik