Tudomány

Medve ölte meg az eltűnt japán diákot

skaman306 / Getty Images
skaman306 / Getty Images

Egy eltűnt diák holttestére bukkantak Japánban, mellette azon medve tetemét is megtalálták, amely megölhette – írja a Live Science. A hatóságok úgy vélik, hogy az állat az elmúlt évben másokat is megtámadott.

A rendőrség november 2-án fedezte fel a maradványokat a Hokkaidó szigetén álló Daiszengen-hegyen. A genetikai vizsgálat utóbb megerősítette, hogy az elhunyt a 22 éves Janaike Kanato, aki október 29-én tűnt el, miután kirándulni indult.

A férfi halálát vérzés okozta, valószínűleg a medve végzett vele.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az állat miért pusztult el, a szakértők jelenleg is elemzik gyomortartalmát.

A maradványok nem messze kerültek elő egy olyan helyszíntől, amelynél október 31-én másokat is megtámadtak. A három férfiból kettő súlyos sérüléseket szenvedett, a csapatnak egy késsel sikerült elkergetnie a ragadozót. A hatóságok azt vizsgálják, hogy ugyanaz az egyed lehet-e felelős az esetekért, illetve más, korábbi támadásokért.

Japánban két medvefaj, az örvös medve, illetve a barna medve van jelen, utóbbi csak Hokkaidó szigetén él, ahol külön alfajt alkot. Az országban egy évszázada nem történt annyi támadás, mint idén, április óta, amikor az első esetet jelentették, már legalább 158-an sérültek meg, ketten pedig életüket vesztették – nem számolva a mostani esetekkel. Ezt megelőzően egy évtizeden át nem történt halálos támadás.

A szakértők úgy vélik, az esetszám növekedésének hátterében az áll, hogy idén kevesebb az állatok számára elérhető táplálék, miközben tavaly kiugróan sok bocs született. Az élelmet kereső, nagyobb számú állomány könnyebben találkozhat emberrel, ami a támadások kockázatát is megemeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik