Ókori sírkamrát találtak a föld alatt Egyiptomban

Egy királyi írnok nyughelyét fedezték fel.

Gazdagon díszített ókori egyiptomi sírt fedeztek fel cseh kutatók a Kairó közelében fekvő Abu-Szírben – írja az MTI a prágai Károly Egyetem hétfői közleménye alapján. Ladislav Bares egyiptológus professzor elmondta, hogy egy Dzsehutiemhat nevű királyi írnok sírját találták meg.

A kutatók szerint a sírkamrát már régen kifosztották a sírrablók. A sírban talált csontvázmaradványok vizsgálatából kiderült, hogy Dzsehutiemhat fiatalon, 25 évesen halt meg, ülőmunkát végzett, és súlyos csontritkulásban szenvedett.

A sír főaknája egy mintegy 14 méter mélyen fekvő, több mint 3 méter hosszú, mészkőből kivájt sírkamrába vezet. A kamra falain feliratokat találtak a kutatók, többek között kígyómarás elleni vallásos verseket. A kőszarkofágot az egyiptomi Halottak könyvéből származó hieroglifákkal leírt idézetek díszítik, továbbá két istenség, Ízisz és Nebethet ábrázolásai.

Idén nem ez az első izgalmas felfedezés, amelyet régészek Abu-Szír közelében tettek: októberben Ptahsepszesz főpap múmiáját találták meg egy rég elveszett, 4400 éves sírban.

Kapcsolódó
Kincsekkel teli temetőre bukkantak Egyiptomban
Az értékes leletek mellett pedig számos szarkofág is előkerült.