Tudomány

Víz alatt található a világ legnagyobb vízesése

Michael Duva / Getty Images
Michael Duva / Getty Images

A Föld legnagyobb vízesése hatalmas, közel 3,5 kilométeres nagyságú, és meglepő módon a felszín alatt található. A Grönland és Izland közötti Dánia-szorosban található vízesés közel háromszor nagyobb, mint az Angel Falls, a világ legmagasabb felszíni nevezetessége – írja az IFLScience.

A dánul Danmarksstrædetnek nevezett területen a víz a Grönlandi-tengerből több mint 3 kilométer hosszan zuhan az Irminger-tengerbe, ami több mint háromszor olyan magas, mint a venezuelai Angels Fall, ami 979 méteres. A vízesés elképesztően széles, 160 kilométeres, ami másodpercenként mintegy 5 millió köbméter vizet zúdít a mélybe. Ez csúcsidőszakban majdnem 2000 Niagarának felel meg.

Az óceán felszíne alatt húzódó vízesést 1989-ben fedezték fel.

Hogy létezhet vízesés a víz alatt?

A Nemzeti Óceánügyi Szolgálat szerint a jelenség a víz hőmérsékletével függ össze. A hideg víz sűrűbb, mint a meleg víz, ezért amikor az északi tengerek fagyos, dél felé áramló vize találkozik az Irminger-tenger langyosabb vizével, lesüllyed. A hidegebb, sűrűbb víz a melegebb víz alá szorul, ami egy elképesztő méretű vízesést hoz létre.

Sajnos azonban a globális felmelegedés ezt is megnehezíti.

A klímaváltozás előrehaladtával ugyanis az óceánok egyre melegebbek lesznek, és egyre nagyobb mennyiségű édesvíz is áramlik be. Emellett csökken a tengeri jégképződés is, amik együttesen a lefelé áramló hideg, sűrű víz mennyiségének csökkenését eredményezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik