Tudomány

Gyönyörű tűzgömbök jellenek meg az égen jövő héten

Artur Debat / Getty Images
Artur Debat / Getty Images

Jövőhéten lesz a Tauridák meteorraj csúcspontja, így ekkor nyílik a legnagyobb esélyünk csillaghullás megfigyelésére az elkövetkező időszakban – írja a Live Science. A Tauridák sokkal kevesebb – óránként kevesebb mint 10 – meteort produkálnak, mint a minden augusztusban feltűnő Perseidák, azonban nagyon látványos tűzgömbök (különösen fényes meteorok) jellemzik.

Ez a meteorraj két komponensből áll, amelyeknek külön csúcspontjai vannak. Az Északi Tauridák csúcspontjára november 6-án, míg a Déli Tauridákéra november 11-én lehet számítani, tehát ezeken az éjjeleken lesz a leginkább érdemes az égre pillantani.

A Tauridák a Bika (Taurus) csillagképről kapták a nevüket, mivel az éjszakai égbolton úgy tűnik, mintha ebből a csillagképből érkeznének a meteorok, valójában azonban nem állnak kapcsolatban egymással.

A Déli Tauridák megfigyelésére sajnos nem lesznek ideálisak a körülmények, mivel a Hold várhatóan igen fényesen fog ragyogni a csúcspont éjjelén, az Északi Tauridák csúcspontját viszont kifejezetten halvány fényű holdsarló kíséri majd, így ha tiszta égbolt esetén kiválóan meg lehet majd figyelni.

Kapcsolódó
Gyönyörű fotók születtek a hétvégi hullócsillagokról
Sem erős holdfény, sem a felhők nem zavarták a Perseidák idei maximumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik