Tudomány

Higgyen a nagymamáknak, ők tudják hogy kell zuhanyozni

StockPlanets / Getty Images
StockPlanets / Getty Images

Egy friss kutatás szerint sokan hajlamosak kihagyni kulcsfontosságú területeket mosakodás közben, ami miatt sérülhet a mikrobiom, és más típusú baktériumokat jelenhetnek meg, mint a test más területein – írja az IFLScience.

Keith Crandall, a George Washington Egyetem bioinformatikai professzora nyilatkozatában elmondta, hogy nagyanyja mindig azt mondta, hogy „súrolja meg a füle mögött, a lábujjai között és a köldökében is a bőrt”. Úgy vélte, hogy ezek a területek a mosakodás közbeni elhanyagoltság miatt más típusú baktériumokat rejthetnek, mint a test más területei.

Ezért a tanulmányban résztvevő 129 egyetemi hallgató a vádlijuktól és alkarjuktól, a fülük mögül, a lábujjaik közöttről és a köldökükből is vett mintát.

Ezt követően szekvenálták a DNS-t a bőrmintákban, összehasonlítva az olajos, elhanyagolt területeket a száraz, tisztább területekről vett mintákkal. Az eredmény végül rámutatott, hogy a kutató nagyanyjának igaza volt, a rendszeresen tisztított területeken sokkal változatosabb volt a mikrobiom, amely potenciálisan egészségesebb mikrobagyűjteményt tartalmazott, mint az elhanyagolt területeken. A nemek, korosztályok és etnikumok közti eredményekben nem találtak jelentős különbséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik