Tudomány

Ez volt 2023 legfontosabb szava

boonchai wedmakawand / Getty Images
boonchai wedmakawand / Getty Images

Az emberi mentális funkciók számítógépes programokkal történő modellezése

— ez a hivatalos definíciója a Collins szótárban a mesterséges intelligenciának, amelynek angol nyelvű rövidítését (AI) a brit HarperCollins kiadó az év szavának választotta. Az indoklás szerint a betűszó használati gyakorisága az elmúlt egy évben négyszeresére nőtt, a mesterséges intelligencia pedig meghatározó beszédtémává vált – írja a hvg.

A glasgow-i székhelyű kiadó a honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki minden esztendőben az év szavát.

A felsorolásban több másik szót is megemlítettek, ilyen például a „greedflation” is. Ez a kifejezés azt írja le, amikor a vállalatok az áremeléssel nem csupán a gyártási költségeik növekedését akarják kompenzálni, hanem még extra profitot is akarnak húzni az inflációból.

Szintén felkapott volt a „debanking”, ami azt jelenti, hogy valakit elzárnak a banki szolgáltatások igénybe vételétől. Emellett a celebek gyermekeire használt „nepo baby” és a „deinfluencing” kifejezés szerepelt még a felsorolásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik