Tudomány

Holdfogyatkozás lesz szombaton

Copyright Crezalyn Nerona Uratsuji / Getty Images
Copyright Crezalyn Nerona Uratsuji / Getty Images

Október 28-án, szombaton részleges holdfogyatkozást láthatunk, ez lesz az év egyik leglátványosabb csillagászati eseménye – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán. A jelenséget több mint egy órán át szabad szemmel is követhetjük, binokulárral vagy távcsővel pedig közelről is nézhetjük, ahogy a Föld árnyéka rávetül a Hold déli féltekéjén fekvő hatalmas kráterekre.

Holdfogyatkozás akkor figyelhető meg, amikor égi kísérőnk belép a Föld árnyékába, a jelenség egyaránt lehet teljes vagy részleges fogyatkozás. A folyamat a Föld azon területeiről figyelhető meg, ahol a hold ekkor a látóhatár felett helyezkedik el.

Az égitest teljes fogyatkozás mellett sem tűnik el teljesen, ehelyett különböző színekben, vörös, szürke, narancs vagy kék árnyalatban pompázik. Ezt részleges holdfogyatkozásnál is láthatjuk bolygónk árnyéka mentén.

A jelenség hátterében az áll, hogy a Föld légköre megtöri és szórja a napfényt, így csupán az árnyék mintegy 260 ezer kilométeres szakaszába nem jut egyáltalán fény. A Hold ennél jóval messzebb van, ezért szórt fény még eljut a felszínére.

A szombati esemény 21:34-kor fog kezdődni a délkeleti égbolton. Bolygónk árnyéka a Hold déli pólusánál fog felbukkanni, majd egyre nagyobb területen terjed el.

A narancssárga árnyék lassan haladva elfedi majd a 179 kilométer hosszú Schiller-krátert, amely elnyúlt alakjának köszönhetően könnyen felismerhető.

A következő izgalmas esemény 22:14-ra várható, amikor a Tycho-kráter következik.

Este 22:15 után a Hold elkezd majd kilépni az árnyékból, a jelenség egészen 22:52-ig lesz követhető. A fogyatkozás során égi kísérőnk 12 százaléka lesz kitakarva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik