Tudomány

Hatásosnak bizonyult a kokain elleni oltás

Gorodenkoff / Getty Images
Gorodenkoff / Getty Images

Olyan oltást fejlesztettek ki Brazíliában, a világ második legnagyobb kokainfogyasztó nemzet országában, amellyel kezelhető lehet a kokain- és krekkfüggőség – írja az AFP. A Calixcoca elnevezésű kísérleti vakcina ígéretes eredményeket hozott az állatokon végzett kísérletek során: olyan immunreakciót indított el a szervezetben, amely megakadályozta, hogy a drogok elérjék az agyat.

Egyszerűen megfogalmazva: az oltásnak köszönhetően a tesztalanyok nem kerültek a kábítószerek hatása alá.

A vakcina ezt úgy éri el, hogy arra antitestek termelésére készteti az immunrendszert, amelyek a kokain molekulákhoz tapadnak, így azok túl nagyok lesznek ahhoz, hogy eljussanak az agyban a mezolimbikus pályához, ahol kifejthetné hatását. A mezolimbikus pályát gyakran szokták az agy „jutalom központjának” is nevezni, a kokain ide elérve a dopaminmolekulák gyarapodásához vezet, ami hozzájárul a függőség kialakulásához.

Az új oltás emellett a méhben fejlődő patkánymagzatokat is megvédte a drogoktól, így az is elképzelhető, hogy Calixcoca a jövőben képes lesz a drogfüggő kismamák születendő gyermekeit védelmezni. A szakértők szerint a vakcina hatásos eszköz lehet a kokainfüggőség kezelésében, azonban nem egy csodaszer, amelyet bárkinek felírhatnak majd, és varázsütésre meggyógyítja az embert. A fejlesztők inkább úgy tekintenek a Calixcocára, mint ami hatásosan egészítheti ki a pszichológiai tanácsadást és a rehabilitációt, hogy segítse a függők felépülését.

Kapcsolódó
Videó: droggal teli zsákot talált az erdőben egy elefánt
A rendőrség épp a helyszínen volt, amikor az állat megtalálta az ópiumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik