Tudomány

Rákkeltő lehet egy népszerű gyomirtó, a magyar kormány mégsem tiltaná be

Edwin Tan / Getty Images
Edwin Tan / Getty Images

Egy ideje húzódik már a glifozát totális gyomirtó újraengedélyezésével kapcsolatos uniós vita, mivel az anyagot sokan rákkeltőnek tartják. Ezt erősíti az olaszországi Ramazzini Intézet által koordinált, szerdán bemutatott, átfogó tanulmány is, ami megállapította, hogy az ilyen tartalmú gyomirtó szerek alacsony szintje is leukémiás eseteket okozott fiatal patkányoknál a korai kitettséget követően – írja a hvg.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Pesticide Action Network (PAN) Europe ezt követően felszólította az Európai Bizottságot, hogy vonja vissza a glifozát engedélyének megújítására vonatkozó jelenlegi javaslatát. Az új megállapítás, miszerint a glifozát alacsony dózisban is rákot okoz, arra utal, hogy a javaslat egyértelműen ellentétes az uniós jogszabályokkal.

A glifozát engedélyezett használatának 10 évre történő megújításáról szóló második uniós szavazás november közepére várható.

Az első szavazás során nem érték el az újraengedélyezéshez szükséges minősített többséget. Az októberi tagállami szavazás során 9 ország kivétel mindenki, köztük Magyarország is támogatta a glifozát újraengedélyezését. A friss információk tükrében most az MTVSZ és a PAN is arra kérte a magyar kormányt, hogy változtassa meg a rákkeltő kockázatú glifozát további használatát eddig támogató álláspontját, és ne szavazza meg a gyomirtó újraengedélyezését.

Az európai hatóságok óriási hibát követtek el, amikor azt a következtetést vonták le, hogy a glifozát és a reprezentatív készítménye biztonságos. Most az lenne az egyetlen helyes lépés, ha az EU visszavonná a jelenlegi újraengedélyezési javaslatot, és nem javasolná a glifozát újraengedélyezését

– jegyzi meg Angeliki Lysimachou, a PAN Europe tudományos és szakpolitikai vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik