Tudomány

Éjfekete szörnyet mosott partra az óceán

Ben Estes
Ben Estes

Ritkán látott mélytengeri szörnyeteg sodródott partra a kaliforniai Crystal Cove Nemzeti Park közelében október 13-án. A szakértők megállapították, hogy a fekete testű, éles fogakkal bíró állat egy csendes-óceáni futballhal, annak is nőstény példánya – írja az IFLScience.

A csendes-óceáni futballhal egyike a világtengerből ismert több mint 100 horgászhalfajnak. A horgászhalak a szürkületi és az abisszális zóna határán, ezer méter körüli vízmélységben élnek. Bár elég ritka, hogy egy ép példányra bukkanjunk, ugyanennek a fajnak a példányát találta meg 2021 májusában egy gyanútlan fürdőző is.

A tudomány jelenlegi ismeretei szerint ehhez a nemzetséghez mindössze egyetlen faj tartozik, ami olyan ritka, hogy az elmúlt száz évben alig több mint két tucat példányát sikerült azonosítani.

Nem találnak hím példányokat

A mélytengeri horgászhalfélék családjába (Himantolophidae) és a Himantolophus nemzetségbe tartozó úgynevezett csendes-óceáni futballhal a fejéről lelógó „lámpa” rikító, biolumineszcens fényével csalogatja a gyanútlan zsákmányokat a szájához.

A tengerbiológusok szerint ugyanakkor az éles fogak nem a zsákmány felaprításra, hanem kisebb halak, lábasfejűek és rákfélék csapdába ejétésre szolgálnak. A horgászhalak mind a három nagy óceáni medencében előfordulnak a szürkületi és a fénynélküli zónában.

Az eddig látott példányok kizárólag nőstény egyedek voltak, ugyanis a hímek olyan szexuális parazitákká fejlődnek, amelyek teljesen összeolvadnak a párjukkal, miközben a nemi szervük kivételével az összes többi belső szervüket elveszítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik