Tudomány

Így szabadult meg Ausztria a szovjet tankoktól

VOTAVA / IMAGNO / APA-PictureDesk / AFP
VOTAVA / IMAGNO / APA-PictureDesk / AFP

Ausztria 1938-ban a Harmadik Birodalom részévé vált, 1945-ben pedig a szövetségesek brit, francia, amerikai és szovjet megszállási zónákra osztották fel. Miként Németországban, úgy itt is hamarosan beindult a nagyhatalmi rivalizálás, Ausztria a hidegháborús krízis középpontjába került. Az enyhülés csak Sztálin 1953-as halála után kezdődött – írja a Rubicon.hu.

Megindult a lefegyverzés, a tárgyalások kezdődtek, a zónahatárok pedig lényegében demarkációs vonalakká degradálódtak. Moszkva hajlandó volt elismerni Ausztria önállóságát, Vjacseszlav Molotov szovjet külügyminiszter 1955 februárjában három pontban szabta meg ennek feltételeit:

  • a köztársaság semleges marad;
  • az Anschluss-törekvések szigorú tiltása;
  • a külföldi katonai jelenlét megszüntetése.

Az ajánlat komolyan meglepte a bizalmatlan nyugati politikusokat, a kétségek csupán a négy világháborús nagyhatalom és Ausztria részvételével zajló konferencián oszlottak el. Ennek eredményeként májusban megszületett az osztrák államszerződés, mely a szuverén Ausztria újjáalakulását jelentette.

Miután a Vörös Hadsereg és a NATO csapatai 1955. október 25-én megkezdték a kivonulást az országból, Ausztriának teljesítenie kellett a molotovi alku rá eső részét, ezért másnap, 26-án a bécsi parlament kihirdette, majd alkotmányba iktatta a semlegességről szóló nyilatkozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik