Tudomány

Elfeledett király aranykincsére bukkantak

South_agency / Getty Images
South_agency / Getty Images

Egy elfeledett, vaskori uralkodó aranypénzét találták meg Anglia délkeleti részén – írja az Arkeonews. A tárgyat, amelyen az Esunertos felirat olvasható, egy amatőr fémdetektoros észlelte egy mezőn.

A szakértők azt feltételezik, hogy Esunertos király lehetett, aki a közeli Danebury erődjében uralkodott.

Maga a név azt jelenti: olyan hatalmas, mint Esus isten. Az érmét valamikor időszámítás előtt 50 és 30 között verték, nem sokkal azután, hogy Julius Caesar első ízben vezetett expedíciót Britanniába.

Gregory Edmund érmeszakértő szerint a pénz összhangban van a vaskori Britanniáról kialakított képpel, a lelet ugyanakkor meglepő is, hiszen latin felirat szerepel rajta. Dr. John Sills, az Ashmolean Museum munkatársa kiemelte: a tárgy a kelta numizmatika egyik legérdekesebb felfedezése az utóbbi évtizedekben.

A szakemberek eredetileg nagyjából 4000 fontra becsülték a lelet értékét, végül azonban 20 400 fontért (közel 9 millió forintért) kelt el egy árverésen. A Spink Auctions szerint az érmén Apollo isten feje is kivehető, amelyet sarlókból alakítottak ki. A fül magasságában egy kerék látható.

A tárgyat Lewis Fudge találta meg idén márciusban, miután engedélyt kapott a keresésre az érintett föld tulajdonosától. A férfi örül neki, hogy nem fogadta el az árverés előtt magángyűjtők ajánlatát. Leletének már saját Wikipédia-oldala is van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik