Tudomány

Teljesen megváltozik a nők agya, amikor menstruálnak

Peter Dazeley / Getty Images
Peter Dazeley / Getty Images

A menstruáló nők életük során nagyjából 450 menstruációt élnek meg, a tudomány mégis viszonylag keveset tud a folyamat agyra gyakorolt hatásáról. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak friss, még nem lektorált kutatása szerint azonban a hormonok állandó hullámzása nemcsak a reprodukcióra van jelentős hatással, de az elmére is – írja a Science Alert.

Elizabeth Rizor és Viktoriya Babenko, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem neurológusai vezetésével egy kutatócsoport 30 menstruáló nő ciklusát követte nyomon, részletesen dokumentálva az agyra gyakorolt szerkezeti változásokat.

A csapat három menstruációs fázisban végzett MRI-vizsgálatokat: a menstruáció, az ovuláció és a középső luteális fázis idején. A kutatók minden egyes ilyen szkennelés idején megmérték a résztvevők hormonszintjét is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hormonok ingadozásával a szürke- és fehérállomány megváltozik, ahogy az agy-gerincvelő folyadék térfogata is. Az ovuláció előtt olyan változások mennek végbe, amelyek gyorsabb információátvitelt eredményeznek. Ezt követően lép előre a progeszteron, amely a szövetek megnövekedésével és az agy-gerincvelői folyadék térfogatának csökkenésével járt együtt.

Hogy mindez pontosan mit jelent a menstruációt átélő nő számára, azt egyelőre nem tudni, de a kutatás megalapozhat olyan jövőbeli vizsgálatokat, amelyek talán a szokatlan, de súlyos, menstruációval összefüggő mentális problémák okainak megértését is elősegíthetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik